Imke Tegels - Senior adviseur bij SME Advies

imke sje

  • Trek alle stekkers er zoveel mogelijk uit!
    De lampen van dimmers, je beweegbare bodem van je bed, je wekkerradio, je magnetron, koffiezetapparaat, opladers, je wasmachine en de droger bijna alles heeft sluipstroom. Dus stekkers eruit en je weet zeker dat het apparaat geen stroom én geen kortsluiting veroorzaakt.
  • Vroeger aten we de koelkast/diepvries leeg zodat hij uit kon als je wegging. Laat dit oude ritueel herleven of probeer in ieder geval één koelkast uit te zetten als je er twee hebt. Vergeet niet iets tussen de deur te doen zodat hij niet gaat schimmelen in je afwezigheid. En vergeet niet dat hij al ontdooid moet zijn voordat je weggaat anders word je misschien bij thuiskomst verrast door een grote plas water voor de koelkast/diepvries.
  • De CV kan echt uit, ook als je een combi ketel hebt want je hebt even geen warm water nodig.
  • Heb je een keukenboiler? Ook die kan uit. Laat hem even goed doorlopen als je thuiskomt in verband met legionella als hij weer is opgewarmd.
  • Net voor vertrek even een extra rondje door het huis om te controleren of alle lichten uit zijn, want dat zie je niet zo goed als het licht is.
  • Gebruik je verlichting om je huis bewoond te laten lijken? Zet de lamp dan op een timer en gebruik een ledlamp. Die gebruikt weinig stroom én hij wordt niet warm waardoor de kans op een binnenbrandje verkleint.
  • Trek de stekker uit je televisie, zeker als je nog een oude hebt (met zo’n diepe achterkant), ook dat voorkomt de kans op een binnenbrandje.
  • En voor de zekerheid mocht je deze tips gebruiken voor een vakantie in de winter… zet dan natuurlijk je verwarming laag (op 12 graden als je een huis hebt dat ouder is dan 4 jaar, anders mag hij terug naar 16 graden). Let erop dat je bij een instelbare thermostaat de verwarming niet terugzet voor één dag maar voor de hele tijd).

Meer informatie of reageren?

Imke Tegels
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (030) 635 89 15

twitter @spaarjeenergie