Niet zoals de echte ‘sluikreclame’, dat ze 4x per uitzending een zak Haribo naar elkaar toegooien en die ongegeneerd leeg gaan zitten eten, maar echt sluikreclame of eigenlijk sluikadvies. Zonder tekst een keer de koelkast dichtdoen als iemand hem weer heeft open laten staan, de verwarming een keer lager draaien zonder dat je inzoomt op de graden, een keer iemand toeroepen of hij een ledje op het boodschappenlijstje wil zetten omdat de lamp is stuk gegaan. En dit alles niet in één uitzending maar in drie.
De stekker uit het zwembad
Maar ja, als je maar één programma hebt dan moet je het daar mee doen. Aan de presentatoren lag het niet, Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra zijn lekkere vlotte mensen. Dus ze zijn zeker niet verkeerd begonnen maar daarna ging het wel mis. Als wij bij SME Advies energiecoaches selecteren letten we erop dat ze niet ‘te groen’ zijn. Ze moeten een rolmodel kunnen zijn voor mensen, als ze extreem pro-milieu zijn, haken mensen af. Daar kunnen en willen ze niet aan tippen. NPO groen zette drie gezinnen in, waaronder extreme grootverbruikers, niet echt het rolmodel voor het gemiddelde Nederlandse gezin. Er zijn niet veel gezinnen die 200 gloeilampen vervangen door ledverlichting en even het binnenzwembad uitzetten om wat extra te besparen. De gezinnen van Anita Witzier, Gerard Ekdom en Frans Duijts waren de gelukkigen, zij moesten, let wel, een week lang(!) groener leven.
Tofu hoort bij het GFT
Bij SME Advies proberen we energiebesparingswedstrijden altijd zo lang mogelijk te laten duren. Het gaat om gedrag en dat verander je niet over een nachtje. Als je wil dat gedrag beklijft moet je het echt een tijdje volhouden wil het erin slijten. Het is logisch dat een NPO-programma er geen dagelijkse soap van kan maken maar nu gebeurde precies wat je kon verwachten, de drie gezinnen gingen bikkelen. Dat is voor TV misschien best goed, maar je gewenste doel bereik je in ieder geval niet! Sommige gezinnen stopten met stofzuigen, gingen de was in de badkuip doen en hielden het bijna één dag vol om de auto niet te gebruiken. Ook de Ipad en laptop werden een week lang verbannen. De gezinnen ontdekten een compleet nieuwe wereld. Er werd buiten gespeeld, een bordspel gedaan én na veel gekreun en gesteun wisten ze ook hoe de kaartjesautomaat van de NS werkte. Ook werden er veel ontdekkingen gedaan op het gebied van afvalscheiding, waar ze voorheen eigenlijk amper van hadden gehoord. Zo wist Frans Duijts gelukkig, na een kort overleg, in welk bakje hij de Tofu moest spugen toen hij het toch echt te vies vond om op te eten. Al met al werd het een leerzame week.
Een week bikkelen geeft resultaat
Anita Witzier had na een week gewonnen, zij slaagde er zelfs in om die ene week onder het Nederlands gemiddelde te komen. Ze had wel de minste absolute besparing maar ze was dan ook van te voren al echt heel zuinig (16% meer dan gemiddeld Nederland). De andere heren wisten veel meer te besparen, Gerard Ekdom halveerde zijn verbruik en Frans Duijts wist het zelfs tot een derde terug te brengen. Maar er is ook wel wat te halen als je per week gebruikt wat een gemiddeld gezin in 39 weken verbruikt! Hij kreeg nog net geen staande ovatie, terwijl hij nog steeds 2,5x het Nederlands gemiddelde gebruikte tijdens zijn week bikkelen.
Besparing van € 244,- per week!
Een weekje extreem heeft volgens mij weinig zin. Het gekreun en gesteun van de drie gezinnen leidt er vooral toe dat je blij bent dat jij een gewoon gezin bent en dus nooit voor zo’n programma wordt gevraagd en dit dus allemaal niet hoeft te doen. Alhoewel de besparing van € 244,- per week, die zou ik dan wel weer willen hebben. Maar de BN-ers gaven aan dat ze er wel wat van hadden geleerd. Ze zouden zeker met sommige tips door gaan. Stiekem hoop ik dat niemand de vrouw van Frans Duijts vertelt dat wassen in de badkuip meer energie kost dan wassen in de wasmachine. Ik houd in ieder geval mijn mond!
Meer informatie of reageren?
Imke Tegels