Imke Tegels - Senior adviseur bij SME Advies

Heel Nederland was in rep en roer toen bleek dat ING-topman Ralph Hamers er ineens 50% salaris bij kreeg. Overal hadden ze het er over en heel Nederland had een mening. Natuurlijk was iedereen tegen. Toen de topman nog niet aan zijn carrière begonnen was en hij blij moest zijn met een verhoging van zijn zakgeld van een paar dubbeltjes hoorde je niemand, ook niet toen zijn carrière van start ging en de dubbeltjes, euro’s werden. Langzaam kon de heer Hamers wennen aan salarisverhogingen, het ging zo langzaam dat hij het uiteindelijk helemaal niet raar vond dat hij een verhoging van maar liefst 50% aangeboden kreeg. Pas toen heel Nederland op zijn kop stond en mensen dreigden een andere bank te zoeken, zag de bank toch maar van het salarisaanbod af.

Deze langzaam-aan-wen-strategie is ook toegepast op alle huishoudens van Nederland. In 2013 werd namelijk de Opslag Duurzame Energie (ODE) geïntroduceerd op de energierekening. Ik kan me niet herinneren dat deze verhoging enig nieuws heeft gehaald laat staan dat mensen dreigden Nederland te verlaten. Het begon namelijk op het zelfde zakgeld-niveau van de heer Hamers. Per kWh elektra gingen we namelijk € 0,0011 meer betalen. Een getal waarover je moet nadenken hoe je het uit moet spreken en dat deden we dus niet. Voor gas was het bijna het dubbele maar ook dat was niet te moeite waard om het te proberen uit te spreken. Voor diegene die het nieuwe getal in de wirwar van getallen op de energie rekening toch hadden opgemerkt en wel de moeite namen om het uit te rekenen vonden het inderdaad verwaarloosbaar. Het kwam neer op een stijging van de hele rekening van 0,3%. In absolute cijfers een stijging van € 7,42 op jaarbasis, uitgaande van een gemiddelde energierekening.

De ODE is ingevoerd door de overheid om de investering in duurzame energie te stimuleren. Bedrijven en non-profit-instellingen krijgen zo de mogelijkheid om subsidies aan te vragen die te maken hebben met duurzame energie zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. Een mooi initiatief waar we langzaam aan mogen wennen. Nou ja langzaam. Na het eerste jaar werd de ODE al verdubbeld maar ook toen werd er geen enkele talkshow, zelfs geen facebookberichtje aan gewijd. Twee jaar later verdubbelde het nog een keer en dit jaar in 2018 is het maar liefst 12x meer dan het jaar van invoering. Dat is 1200%! En daar horen we niemand over.

Maar het gaat nog verder, het verloop van de ODE is namelijk al lang bekend. We zijn pas op de helft van de verhoging. In 2023 betalen we per huishouden maar liefst € 184,60 per jaar aan de ODE. Dat is in 10 jaar bijna 25x zoveel. Dan is de 1,5x van Hamers eigenlijk niveau krantenwijk. Gemiddeld betaalt een huishouden in Nederland € 180,- per maand aan energie. Hebben we in 10 jaar tijd mooi een 13e maand verdiend…nou ja verdiend. Toch hoor je hier niemand over of heeft u wel verhuisplannen naar het buitenland?