Imke Tegels - Senior adviseur bij SME Advies

In Amsterdam geven we workshops over energiebesparing in huis. Het is een leuke praktische workshop waarbij de deelnemers een aaneenschakeling van opdrachten met zijn allen, met zijn tweetjes of in kleine groepjes doet. Wat voor groep je tegenover je krijgt is  elke keer weer een verrassing. Dit keer stond er een groep van 22 Turkse vrouwen op het programma. Veel meer dan we gewend zijn want een workshop is meestal voor maximaal 12 deelnemers. De vrouwen zouden ‘slecht Nederlands’ spreken was ons verteld en doordat de groep zo groot was en de vrouwen echt niet wilden splitsen in twee groepen hadden we het programma op voorhand al aangepast. We zouden een energiequiz doen in plaats van het reguliere programma.

Bij  aankomst blijkt echter het grootste deel van de groep analfabeet. Improviseren dan maar! Gelukkig ben ik samen met mijn nieuwe collega en heeft mijn contactpersoon nog een vrijwilliger bij zich. We verdelen de groep in vieren en we proberen met handen en voeten de persoon die nog iets Nederlands verstaat bij te brengen wat de quiz vraag is en wat de mogelijke antwoorden zijn. De Turkse contactpersoon én haar Turkse vrijwilliger hadden duidelijk een voorsprong. Zij konden wel Nederlands lezen dus zij vertaalden de vragen en antwoorden in het Turks. Maar wij hadden een andere voorsprong, onze energiekennis is natuurlijk vele malen groter en wij hadden de quiz gemaakt :). In onze handen en voeten vertaling konden we dus duidelijk meer aandacht besteden aan het goede antwoord A dan het foute antwoord B.  Het gaat moeizaam maar het is echt heel leuk om te merken als ze zich op het juiste moment verbazen en met hun handen knoppen naar links draaien omdat de verwarming lager moet. Ze hebben het begrepen! Bij het nabespreken is de eindstand gelijk, onze voorkennis met handen en voeten wint het helaas niet van de juiste vertaling!

Het verhaal is sterk uitgedund vandaag maar de strekking van ons verhaal is hetzelfde gebleven. Maar de groep bepaalt altijd hoe de workshop gaat.