Imke Tegels - Senior adviseur bij SME Advies

Veel energiecoöperaties worden opgezet door een actieve groep bewoners die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Het begint vaak heel concreet met bijvoorbeeld het aanbieden van zonnepanelen. De leden gaan op zoek naar één of enkele goede leveranciers van zonnepanelen en ontzorgen de bewoners totaal. Een werkwijze die bij heel veel coöperaties goed werkt en die bij veel huishoudens voor panelen heeft gezorgd. Maar dan…

Maar dan….

Een grote groep coöperaties hoeft geen ‘maar dan… ‘, het is goed zoals het is. Maar er zijn ook coöperaties die verder willen. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je niet alleen de bevlogen mensen bereikt met genoeg geld voor zonnepanelen maar dat je doelgroep breder wordt. Een doelgroep die vaak wat verder van het eigen netwerk afligt.

De energyparty

De energiecoöperatie Opgewekt in Purmerend is zo’n coöperatie. Zij wilden niet alleen de mensen bereiken die al bezig waren met duurzaamheid maar juist de grote groep daarbuiten. Voor hen ontwikkelde SME Advies een energyparty die toepasbaar is voor zowel huurders als huiseigenaren. Tijdens de party krijgen de deelnemers aan de hand van een energieboom meer informatie over hoe je kunt besparen op elektra en op gas/warmte. Aan de hand van de energierekening én de interesses van de groep wordt er ingezoomd op besparen door gedrag of besparen door maatregelen te nemen. Want waarom zou je een huurder met een hele lage gasrekening ‘lastig vallen’ met informatie over gevelisolatie. Omdat de opzet van de bijeenkomst structuur biedt maar ook heel veel flexibiliteit is het mogelijk om actuele zaken eenvoudig toe te voegen. Is de gemeente bijvoorbeeld al bezig met ‘gasloos’ dan kunnen die mogelijkheden en uitleg heel eenvoudig worden toegevoegd in de boom.

Samen verder

Omdat je graag wilt dat de deelnemers aan de Energyparty na afloop aan de slag gaan en elkaar motiveren door te pakken is er tijdens de party genoeg ruimte om elkaar te leren kennen. Veel informatie wordt namelijk in tweetallen of in kleine groepjes via opdrachten en oefeningen verwerkt. Het is daardoor veel makkelijker om na afloop direct afspraken te maken om dingen samen uit te zoeken of elkaar gewoon eens aan te spreken. Inmiddels zijn de eerste partys gegeven. Een reactie van een van de deelnemers “Het was ook echt een feestje, het was heel gezellig en de avond vloog voorbij!”.

Energy party Purmerend