Imke Tegels - Senior adviseur bij SME Advies

Milieu Centraal opende recent de aanval op het douchegedrag. En dan vooral van jongeren van 18 tot 35. Zij staan twee keer zo lang onder de douche als kinderen en ouderen. Douchen is echt gedrag. Je bent gewend om lang te douchen of juist kort. Na meer dan 100 workshops te hebben gegeven, heb ik er inmiddels wel vertrouwen in dat er altijd iemand in de groep ruim een half uur tot een uur doucht. Een leuk onderwerp. Het is niet altijd een van de deelnemers zelf maar soms ook iemand in zijn of haar gezin. Die persoon, die inmiddels licht roze wangen krijgt omdat hij of zij door heeft dat dat blijkbaar veel te lang is, stel ik gerust dat er dus altijd iemand in de groep zit die dat doet. Maar de groepsdruk doet al snel zijn werk. Iedereen staat tenslotte onder de douche, nou ja bijna dan, weet ik inmiddels na al die workshops. En iedereen heeft daar dan ook een mening over. Dus de een vraagt wat die persoon dan de hele tijd aan het doen is en dan ander zegt dat niemand schoon kan worden in 3 minuten. Want die mensen zitten ook in de groep, altijd.

Verliefde puber

Milieu Centraal probeert mensen ook korter te laten douchen. De besparing in liters (warm) water, de besparing in CO2 ,de kosten van een spaardouche van alles wordt er bijgehaald om de mensen onder de douche uit te krijgen. Wij hebben de ervaring dat je met grote getallen toch meer bereikt. De verliefde puber, en dat zijn de ergste, krijg je niet onder de douche vandaan volgens moeder. Als ik moeder voorreken dat die verliefde zoon of dochter die dagelijks minimaal 30 minuten onder de douche staat, een rekening van ruim € 550,- veroorzaakt, wordt het ineens een hele andere discussie. Je ziet haar verstarren en je weet dat morgen de douchedeur desnoods wordt opengebroken.

Maar als de dertig minuten doucher, ik moet toegeven het zijn eigenlijk altijd vrouwen, zelf in mijn groep zit geef ik ze altijd de volgende tip:

Keukenwekker

Pak een keukenwekker en zet die op 30 minuten. De komende week moet je verplicht iedere dag 30 minuten douchen. Begin je douchebeurt met alles wat moet gebeuren. Dus niet eerst 15 minuten wakker worden maar meteen je haren wassen. Daarna blijf je er onder staan totdat de 30 minuten voorbij zijn. Je mag er niet eerder onderuit. Doordat het moet is het ineens minder leuk en ga je op de wekker kijken of je er al onderuit mag. Maar dat mag niet, netjes blijven staan totdat de wekker afgaat. De tweede week zet je hem op 25 minuten. Ook nu geldt niet eerder stoppen en beginnen bij wat moet gebeuren. En zo bouw je het per week een kleine beetje af. Hele kleine stapjes, niet cold-turkey naar 8 minuten, dat gaat je niet lukken.

All inclusive vakantie

De vrouw die eerder een half uur douchen nodig had om te ontspannen en wakker te worden kan nu een week all-inclusive op vakantie om te ontspannen! Ja ik weet het, dat levert voor het milieu gezien natuurlijk niks op. Maar als motivatie werkt het perfect!