Ik had het niet verwacht maar nu drie jaar op een rij de zogenaamde ‘douchecoach’ weer op één staat als meest gewaardeerde energiebesparingsproduct onder de studenten van DUWO, kunnen we er niet meer om heen: de student smacht naar zijn moeder die onderaan de trap roept dat hij of zij onder de douche uit moet komen. Dat deze nieuwe moeder, de douchecoach, weergegeven als zandlopertje, in stilte waarschuwt is vast mooi meegenomen.

Studenten besparen steeds meer energie

De eerste aanzet voor de vierde Student Energy Race (SER) is alweer genomen. Niet zo gek want de resultaten zijn verbluffend. Bespaarden de studenten het eerste jaar gemiddeld 21%, het tweede jaar werd er maar liefst 33% bespaard. Het afgelopen jaar werd deze stijgende lijn voortgezet met een gemiddelde besparing van 38%. Al deze besparingen zijn gecorrigeerd voor graaddagen. Ieder jaar dachten we de resultaten niet te kunnen evenaren maar tot op heden is dat toch gelukt. Maar de lat voor komend stookseizoen ligt nu wel heel erg hoog. Natuurlijk gaan we, nou ja eigenlijk ‘ze’, het wel proberen.

Gingen de eerste en tweede SER nog tussen respectievelijk 6 en 10 Leidsche huizen, bij de derde SER werd de competitiedrang verhoogd door 6 Leidse en 6 Delftse huizen tegen elkaar te laten strijden. De nieuwste SER wordt nog breder, daar zullen Leiden, Delft, Den Haag én Amsterdam elkaar uitdagen.

Besparen en verspillen

De grote vraag blijft natuurlijk hoe de studenten het voor elkaar krijgen om zoveel te besparen of negatief gezegd, voorheen zoveel te verspillen. De SER start na een gezamenlijke aftrap met een energieworkshop die we in hun eigen huis geven. Tijdens deze workshop wordt een energiebox uitgereikt met onder andere de douchecoach waar inmiddels reikhalzend naar uitgekeken is. Daarna leggen we de Qbox uit, een digitaal systeem waarop je precies kunt zien hoeveel elektriciteit en gas je verbruikt. We beginnen vervolgens de workshop met de energierekening, een rekening die het grootste deel van de studenten nog nooit heeft gezien.

Nou is het grote gros van de mensen bij het openen van de brief of tegenwoordig het pdf-bestandje van het energiebedrijf ook alleen op zoek naar het woordje bij… of terug… dus zo’n groot verschil is het ook weer niet. Vervolgens nemen we de studenten mee in de wondere wereld van o.a. sluipstroom, ‘gratis’ IPad en zeepluis. Ook gaan we op zoek naar alle elektrische apparaten in huis en bekijken wat deze verbruiken. Groot was mijn verbazing toen ik iemand kon verwonderen met het feit dat er een stekker zat aan een koelkast! “En een magnetron? Ook dan zeker he, ja ze zitten ook aan de achterkant he, dan zie je ze niet!” En zo leert tijdens de workshop iedereen wat, ieder op zijn eigen interessegebied en iedereen op zijn eigen niveau...

Energiebesparings die direct uit te voeren zijn

We sluiten af met heel veel energiebesparingstips. Tips die ze met elkaar direct kunnen uitvoeren. Koelkasten worden doorgemeten, ontdooid en/of afgedankt, de was wordt voortaan opgehangen, lichten worden voor elkaar uitgedaan in plaats van aangelaten en de ramen gaan dicht als de verwarming aan staat. Zo simpel, ja zo simpel. Én ze schreeuwen elkaar onder de douche uit. Oh nee, dat hoeft niet, dat doet de lang verwachte geruisloze douchcoach.

Wil je trouwens ook je eigen douchcoach, kijk dan even op internet. Een eierwekker volstaat trouwens ook prima. Al word ik zelf liever vergeleken met een geruisloze zandloper dan met een ietwat vettige eierwekker die je met een oorverdovend lawaai uit je droom helpt. Al is het maar vanwege de vorm….  

{phocadownload view=file|id=7|text=Evaluatie Student Energy Race 2015|target=b}